€ 5.000,- voor project Speelkanjers van Stichting het Gehandicapte Kind

Op zaterdag 1 oktober organiseerde Stichting het Gehandicapte Kind een eventdag in Madurodam om samen met hun stakeholders het gesprek aan te gaan over het thema: 'Vriendschappen'. Maar ook reikten de stichting voor het eerst de Samen Sterk Prijs uit. Vijf projectaanvragen waren hiervoor genomineerd, waaronder Speelkanjers.

Samen Sterk Prijs

Via projecten die aansluiten bij de missie 'Geen kind zonder vriendjes', kan Stichting het Gehandicapte Kind concrete stappen zetten om kinderen met en zonder beperking samen te laten spelenleren en sporten en zo duurzame sociale contacten laten opdoen. Duurzame contacten leiden tot vriendschappen, waardoor kinderen met een beperking zich minder eenzaam voelen. Tijdens de eventdag werd voor het eerst de Samen Sterk Prijs uitgereikt. Vijf projectaanvragen waren hiervoor genomineerd. Met de lunch gaven alle deelnemers van de eventdag punten op diverse criteria voor de projecten.

Genomineerde: Speelkanjers – Stichting in Actie & De Speeltuinbende

Het project Speelkanjers wil samen spelen tussen kinderen en jongeren zonder beperking en kinderen en jongeren van 0 tot 18 jaar met een lichamelijke beperking of meervoudige beperking stimuleren en de kans op eenzaamheid te verkleinen. De speelboxen hebben tot doel de gezinnen en organisaties te ondersteunen om in hun buurt samenspel te kunnen creëren. De visie op samenspelen, die met dit project wordt nagestreefd, is erop gericht dat alle kinderen en jongeren ook écht kunnen meedoen met samenspel. Dus zelf actief zijn (niet enkel toeschouwer of het spel ondergaan) en eigen regie ervaren tijdens spelen. Dit betekent dat voor sommige doelgroepen aangepaste middelen of materialen moeten worden ingezet, zoals voor jongeren met ernstige motorische- of meervoudige beperkingen. 

Dit project omvat zowel de ontwikkeling van de Speelboxen als ook het bereik van de doelgroep (kinderen met/zonder beperkingen, Speeltuinbende-leden/niet-Speeltuinbende-leden) doordat zij zijn betrokken bij de ontwikkeling van de Speelboxen en meedenken om tot een definitief resultaat te komen.

Door kinderen met en zonder beperking elkaar te laten ontmoeten, samen te spelen en elkaar op deze manier echt te leren kennen wordt er een bijdrage geleverd aan de bekendheid van kinderen met een beperking in de buurt. De drempel voor kinderen met een beperking en hun gezinnen om naar een lokale speeltuin te gaan wordt verlaagd. Kinderen zonder beperking krijgen handvatten en worden ondersteund hoe zij (ook) kunnen samen spelen met kinderen met een beperking. Via deze wijze komen kinderen met en zonder beperking met elkaar in contact en kunnen ze samen spelen in de speeltuin. Hierdoor kunnen er vriendschappen ontstaan.  

Voor Speelkanjers kregen we een geldbedrag van 5.000 euro om hieraan te besteden. Wat geweldig! Wij willen Stichting het Gehandicapte Kind hier onwijs erg voor bedanken!

Speeltuinbende
Cerunne6 oktober 2022